Vodafone Vakfı ve Habitat Derneği, Türkiye Genelinde ‘Yapay Zeka Yıldızları’ Projesini Başlattı
Vodafone Vakfı ve Habitat Derneği iş birliğiyle Türkiye’nin her köşesinde gençlerin dijital geleceğe hazırlanması amacıyla başlatılan ‘Yapay Zeka Yıldızları’ Proje kapsamında, 11-14 yaş arası ortaokul ve 14-18 yaş arası lise öğrencileri, alanında uzman öğretmenler ve genç gönüllüler tarafından verilecek yapay zeka eğitimleriyle yapay zeka konusunda derinlemesine bilgi edinecekler. Öğrenciler, kendi projelerini geliştirme fırsatı bulacakları gibi global içerikler ve etkinliklerle de gelişim sağlama imkanına sahip olacaklar
Projenin ilk yılında toplam 35 bin öğrenciye ulaşılması hedeflenen ‘Yapay Zeka Yıldızları’ projesi, İzmir Buca Atatürk Ortaokulu’nda düzenlenen tanıtım toplantısıyla başladı.
Vodafone Türkiye CEO’su Engin Aksoy,
“Ülkemizin dijital dönüşümü için gençlerimizin yapay zeka gibi ileri teknolojilerde donanımlı olması büyük önem taşıyor. Bu projemizle Türkiye’yi dijital beceriler açısından Avrupa seviyesine çıkarmayı hedefliyoruz. Politika Analiz Laboratuvarı işbirliğiyle hazırladığımız ‘Dijital Türkiye 2030 Raporu’na göre, Türkiye’de bireylerin %30’u en az temel düzeyde dijital beceriye sahipken, Avrupa Birliği ülkelerinde bu oran %54 düzeyinde. Dijital Toplum hedefine ulaşılması için dijital becerilerde eşitsizliklerin azaltılması lazım. Biz Vodafone olarak bu alanda pek çok proje yürütüyoruz. Şimdi de gençlerin yapay zekâ alanındaki yetkinliklerini artıracak yeni bir projeye hazırlanıyoruz” dedi.
Türkiye Vodafone Vakfı Başkanı Hasan Süel ise,
“400 bini aşkın çocuğa ulaştığımız ‘Yarını Kodlayanlar’ projesinden sonra şimdi de yapay zeka eğitimlerine başlıyoruz.Sadece teknoloji tüketen değil aynı zamanda üreten bir neslin yetişmesine katkıda bulunmak istiyoruz. Proje kapsamında, ortaokul ve lise öğrencileri, yapay zekâ konusunda çeşitli araçlarla içerik üretebilecek ve kendi projelerini geliştirebilecek. Vodafone Vakfı olarak, ülkemizde yapay zekâ alanındaki atılım ve eğitim yaygınlaştırma sürecine öncülük edeceğiz” şeklinde konuştu.
Habitat Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Hazır da,
“Gençleri yapay zekâ ve onun alt alanları olan makine öğrenimi ve derin öğrenme konularında eğitmek ve bilinçlendirmek, ülkemizin dijital dönüşümü ve küresel rekabet gücümüzün artırılması için kritik bir adım olarak karşımıza çıkıyor. Bu nedenle, ‘Yapay Zekâ Yıldızları’ projesini sadece bir eğitim programı değil, aynı zamanda gençlerin potansiyellerini gerçekleştirmelerine yardımcı olacak bir platform olarak da görüyoruz” ifadelerini kullandı.
Proje kapsamında öğrencilere 6 saatlik yapay zeka giriş eğitimi verilecek 6 saatin sonunda öğrenciler, web sitesi üzerinden eğitim içerikleri ve ders modüllerinin takip edilmesiyle dersler sonrasında yapay zekâ, Python, sanal gerçeklik gibi alanlarda bilgilerini derinleştirip uygulama yapabilecek.
– Projede görev yapacak toplam 276 eğitmenin %70’inin okul öğretmeni olması hedefleniyor.
– Eğitimler, ülke genelindeki 45 köy teknoloji sınıfı, 10 “Bu Atıklar Kod Yazıyor” sınıfı, 3 yapay zekâ sınıfı, 4 konteyner teknoloji sınıfının yanı sıra 12 ili ziyaret edecek olan gezici eğitim çadırında gerçekleştirilecek.